Το πρόγραμμα

 

 

Επιστημονικά δεδομένα, τα οποία σχετίζονται με τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της Πανδημίας στην ανθρώπινη υγεία κατά τη “μετα-Covid εποχή”, τροφοδοτούν ανησυχίες για την περαιτέρω επιβάρυνση της ψυχοσωματικής υγείας του πληθυσμού και αυξάνουν την ανάγκη για την εφαρμογή προληπτικών δράσεων και παρεμβάσεων. Οι πρωτοφανείς συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της Πανδημίας οδήγησαν σε μια αιφνίδια, μαζική και δραματική αλλαγή στον τρόπο ζωής, κυρίως σε ότι σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και όχι μόνο. Αυτή η αλλαγή άφησε εμφανές το αποτύπωμά της στη δημόσια υγεία. Στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων της Πανδημίας επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού κίνησης, τα οποία οδήγησαν στη σωματική αδράνεια, σε διαταραχές ύπνου, σε έκρυθμα διατροφικά πρότυπα και διατροφικές συμπεριφορές. Πιο συγκεκριμένα, οι διαταραχές αυτές οδήγησαν σε προβλήματα διαχείρισης βάρους, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών στον πληθυσμό.

Στα πλαίσια της προστασίας και της προαγωγής της υγείας του πληθυσμού της Κρήτης, το Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (ΙΝΑΖΩ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), και το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ προτείνει μια σειρά δράσεων για την περίοδο μετά τα περιοριστικά μέτρα. Οι δράσεις αυτές έχουν σαν στόχο την καταγραφή του αντίκτυπου της Πανδημίας COVID-19 στις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη διαχείριση βάρους στον πληθυσμό της Κρήτης και τη συμβολή στη διαμόρφωση παρεμβάσεων υποστήριξης της Περιφέρειας Κρήτης για τη βελτίωση της υγείας και τον περιορισμό των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων στον πληθυσμό (πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας, προώθηση υγιεινών συμπεριφορών). Την παρούσα μελέτη στηρίζει και η  Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας / Περιφερειακό Τμήμα ΕΔΔΕ Κρήτης.

Ελπίζουμε ότι είστε πρόθυμοι να συμμετέχετε στην παρούσα μελέτη. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο το οποίο επιμελήθηκαν ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, που θέλουν να ερευνήσουν κατά πόσο επηρεάστηκαν οι διατροφικές και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής σας (σωματική δραστηριότητα, καθιστικές συμπεριφορές, ύπνος κ.ά.), από την Πανδημία COVID-19 (Εδώ θα βρείτε τους συνδέσμους των ερωτηματολογίων: (ενηλίκων), (παιδιών/εφήβων). Στο τέλος του ερωτηματολογίου, θα βρείτε ακόμη ένα πολύ σύντομο ερωτηματολόγιο προς συμπλήρωση που αναφέρεται στη Μεσογειακή διατροφή.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε τα Εργαστήρια Διαιτητικής και Σύστασης Σώματος Ανθρώπου του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο και στη Σητεία, για να πραγματοποιήσετε τις μετρήσεις που γίνονται στα πλαίσια του συγκεκριμένου Έργου. Οι παράμετροι σύστασης σώματος που μετρούνται είναι το ποσοστό σωματικού λίπους, ο βασικός μεταβολισμός, η ενυδάτωση σώματος, ο δείκτης μάζας σώματος κ.ά. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μετρήσεις επισκεφτείτε το σύνδεσμο: https://after-cov-diet.hmu.gr/?page_id=32. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία: https://after-cov-diet.hmu.gr/?page_id=50.

Τέλος, στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες που αφορούν τον τρόπο ζωής (διατροφικές συνήθειες, διατροφικές συμπεριφορές, συμπεριφορές σωματικής άσκησης, άλλες συνήθειες κ.ά.) με σκοπό την πρόληψη και βελτίωση της υγείας.